Maison Picassiette!

Arta vitraliului, înfrățită cu tehnica mozaicului, e la ea acasă în Chartres, locul unde găsești catedrala cu unele dintre cele mai impresionante vitralii din câte există, un centru de formare pentru artiști, dar și un muzeu și o galerie, toate dedicate vitraliilor.

Astfel, Maison Picassiette, se încadrează perfect în spiritul orașului.

„Vinovatul” pentru această minune ce o poți vizita în Chartres se numea Raymond Isidore. (nenea din foto de mai jos) Măturător la Cimitirul din Chartres, Dumnezo știe ce l-a apucat de a început să adune orice resturi de veselă – ceramică, sticlă, oglinzi etc. De altfel, numele casei e o combinație între cuvintele „Picasso” (casa amintește de arta cubistă, aflată în maximă „putere” în Franța la începutul secolului trecut) și „Assiette” (farfurie, în franceză – Raymond a folosit în principal resturi de farfurii în creația sa). Spirit Eco, ce să mai?!

Munca la casă a început-o pe la început de `30 și la moartea lui, prin `64, se pare că nu realizase chiar tot ce își propusese. Există azi o încăpere unde doar începuse lucrul. Mă întreb dacă atunci când a cumpărat parcela stearpă de pământ avea în cap tot acest ansamblu, sau dacă pofta i-a venit mâncând. Mă mai întreb și cu ce a început?  Să fi fost un scaun, soba sau mai știu io ce colț de fereastră….

Când am găsit info despre ea pe google, mâ gândeam că e o casă și… atât. Când colo, artistul și-a pus amprenta peste tot:

…de la intrarea primitoare și veselă…

….. la tăblia patului…..

….. sobă (până și țevile pentru fum erau decorate!!!)

….mașina de cusut

…. scaune, masă, veze pentru flori

…fără a uita să dea importanță celui mai mic detaliu:

Ba mai mult, până și grădina „emană” a mozaic, a Chartres:

Detaliile chiar fac diferența. Fără grabă, artistul și-a pus amprenta peste tot:

Un lucru remarcabil e atenția cu care Raymond Isidore a creat fațada de mai sus, ilustrând biserici celebre ale Franței : de la celebrele Notre Dame & Sacre Coeur a Parisului, trecând în revistă cine știe câte alte biserici mai puțin cunoscute mie, și culminând cu Catedrala Notre Dame din Chartres, pe care o pune în atât  în centru, cât și deasupra, pe acoperiș.

 De remarcat e că există oameni care sunt vecini cu această atracșie turistică. Practic, e o casă într-un cartier … dacă nu ar fi „semnalizată”, nici n-ai știi că-i acolo, din cauza gardului ănalt de la intrare.

Mai jos se vede grădina din spate a casei, care, bănuiesc eu, n-a mai apucat să capete grija artistului.

Mii de culori, tipuri de materiale, forme, texturi se amestecă pentru a crea ceva unic, deosebit, măreț. Ceva ce un om simplu a creat pentru el, dintr-o pasiune care în zilele noastre servește cel mai des unor interese efemere.

Sfatul meu:  când veți fi prin Paris, acordați-vă o zi pentru a vizita Chartres. E la distanță de doar o oră de capitală. În mod special recomand catedrala (+climbing up în turn) și Maison Picassiette.

Reclame

Despre Andreea

Vorbareata si creativa, imi dau cu parerea, arat cu degetul si ma auto-ironizez.
Acest articol a fost publicat în Calatorie, Doar ganduri, Fun și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Maison Picassiette!

  1. foarte frumos, nu știam de existența casei sau a artistului. multzam de informație!

  2. GyMI zice:

    Danke și de la mine. Sper să ajung și io pe acolo, cândva…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s